Kuchnia jordańska – co i gdzie warto zjeść w Jordanii?

Wybierasz się do Jordanii i zastanawiasz się jaka jest kuchnia jordańska? Czy tutejsze aromaty będą pasować Twoim kubkom smakowym? Co tutaj w ogóle można zjeść i gdzie najlepiej tego spróbować? Jakie są ceny w lokalnych restauracjach? Czy jako wegetarianin, będziesz tutaj miał co zjeść? Ten post odpowie na Twoje pytania i zabierze Cię na kulinarną wycieczkę dookoła Jordanii! Mamy nadzieję, że nie jesteś głodny, bo po tym poście, możesz być…bardzo głodny!

kuchnia-jordanska-kolacja

Kuchnia Jordańska – aromaty Jordanii

Żadna podróż nie będzie kompletna bez spróbowania specjałów lokalnej kuchni. My degustowanie lokalnych dań uważamy za jedną z najważniejszych części każdej podróży. Głównie dlatego, że każda kuchnia charakteryzuje się innymi aromatami, innymi daniami, które są zupełnie inne od smaków, które znamy z Europy. Dlatego też w trakcie każdej naszej podróży, staramy się jeść w jak najbardziej lokalnych miejscach, szukać takich, gdzie nie zaznamy za bardzo turystów, a gdzie zobaczymy dużo tubylców. Tym sposobem wiesz, że to miejsce jest najbardziej autentyczne. Choć wiele z dań, które spróbujesz w Jordanii, jest popularnych na całym Bliskim Wschodzie, każdy kraj ma swoje własne sposoby przyrządzania danego dania. Tak np. uwielbiamy Fattah w Jordanii, ale teoretycznie to samo danie, nie przypadło nam do gustu w Libanie. Warto więc spróbować jak najwięcej w najróżniejszych miejscach i przekonać się osobiście, jakie są aromaty Jordanii!

Przygotuj kubki smakowe, zabieramy Cię na kulinarną przejażdżkę dookoła jordańskich specjałów!

jedzenie-w-jordanii-wadi-rum

Jordania – kuchnia jordańska – co tu zjeść

Post ten przybliży Ci najlepsze i najważniejsze dania kuchni jordańskiej. Zabierze Cię w podróż dookoła jordańskich przystawek – Mezze, dań głównych, deserów i napojów. Mamy nadzieję, że pomoże Ci wybrać dania podczas Twojej własnej jordańskiej przygody.

Mezze – Pasty:

Kuchnia jordańska opiera się w dużym stopniu na tzw. Mezze, czyli przystawkach. Te są serwowane na zimno lub na ciepło, w zależności od dania. I najczęściej spożywa się je wspólnie, z innymi uczestnikami uczty. Ale zdecydowanie nie ma żadnej uczty w Jordanii bez tamtejszych aromatycznych past!

pasty-w-jordanii

Hummus

Kto wybiera się na Bliski Wschód, nie ma szansy, by chociaż raz nie spróbował słynnego hummusu! Kuchnia jordańska również kręci się wokół słynnej pasty z ciecierzycy. Najczęściej serwuje się ją jako przystawkę – mezze, oczywiście na zimno. Często hummus polany jest oliwą, a także skropiony cytryną dla aromatu. Jedzony najczęściej z lokalnym pieczywem.

Mouttabal

Nazywany także moutabbal czy moutabel w zależności od kraju – jest jedną z najpopularniejszych past! Jest to pasta z pieczonego bakłażana. Kolejnym nieodłącznym składnikiem jest do tego pasta z sezamu, a także odrobina jogurtu, oliwy czy soku z cytryny. Najczęściej serwowany jako mezze, jedzony z lokalnym pieczywem. Często mylony jest z Baba Ganoush.

Baba Ganoush

Baba Ganoush bardzo często jest mylona z Moutabalem. O ile w obu pastach głównym składnikiem jest pieczony bakłażan, tak Baba Ganoush ma inne składniki i wydaje się nieco lżejsza. Prócz bakłażana, w Baba Ganoush znajdziesz zmiksowane pomidory, natkę pietruszki, często także paprykę. Bardzo aromatyczna, jedzona najczęściej z lokalnym pieczywem.

Fattah

Przez niektórych nazywany także Fatteh czy Fette. Zdecydowanie nasza ulubiona pasta w Jordanii! Jest to zmiksowane pieczywo wraz z ciecierzycą, do tego znajdziesz tutaj jogurt, orzeszki, odrobina kminku i prażone grzanki chleba na wierzchu. Najczęściej serwowane na śniadanie. I bardzo ważne – Fattah nie je się z chlebem! Bo Fattah sam w sobie jest zrobiony z chleba, więc Jordańczycy zawsze jedzą go łyżką, bez chleba. Bardzo syty, koniecznie spróbuj będąc w Jordanii!

fattah-jordania

Labneh

Bardzo prosta pasta, jedzona w Jordanii głównie jako śniadanie, ale także jako sos do mięs. Labneh to kwaśny i bardzo gęsty jogurt, który Jordańczycy jedzą wraz z pitą. Często dodawane są do niego różne przyprawy – np. mięta czy też polewany jest oliwą z oliwek.

Mezze i sałatki

Mezze to nie tylko Pasty, ale także inne dania. Niektóre z nich serwowane są na ciepło, jak choćby falafele. Co jeszcze, prócz past, warto spróbować w Jordanii, w ramach słynnych Mezze?

kuchnia-jordanska-mezze

Falafel

Nie ma Jordanii bez falafela! O ile oryginalnie Falafel pochodzi z Egiptu, tak ten jordański jest jednym z najsłynniejszych dań! Do tego Jordańczycy są znani z jednego z najlepszych falafeli na Bliskim Wschodzie! A czym jest falafel? To nic innego, jak ciecierzyca z aromatycznymi przyprawami, formowana w kuleczki. Dalej są one smażone na głębokim oleju. Serwowane samodzielnie jako przekąska lub jako wkładka do kanapki. Serwowane nie tylko w restauracjach, ale także na ulicznych stallach, z których możesz dostać świeżutkie, ciepłe falafele.

kuchnia-jordanska-falafel

Tabbouleh

Zdecydowanie nasza ulubiona sałatka w Jordanii i na Bliskim Wschodzie! Banalna w wykonaniu, ale niezwykle aromatyczna. Jest świetnym dodatkiem do każdego dania. Głównym składnikiem Tabbouleh jest drobniutko posiekana natka pietruszki i posiekane listki mięty. Do tego dodawane są skrojone pomidorki, czasem dodaje się również zielony ogórek. To wszystko jest wymieszane razem z sokiem z cytryny, czosnkiem i oliwą. Idealne do każdego dania!

Fattoush

Fattoush to kolejna sałatka popularna w Jordanii! Równie prosta, ale świetna z każdym daniem, a nawet jako przystawka. Fattoush nazywana jest czasem sałatką chlebową, ze względu na jeden ze składników, którym są grzanki. Takie same, jak podawane na wierzchu pasty Fattah. Prócz tego sałatka składa się z sałaty, pomidorów, ogórka zielonego, czasem dodawana jest także zielona cebulka i rzodkiewka. Całość posypana grzankami i polana octem balsamicznym.

Pieczywo – pita

Jordański Shrak, Markook, a dla nas po prostu pita. Nie ma uczty w Jordanii bez lokalnego pieczywa, dla nas znanego jako pita. Zrobiona jest z mąki pszennej, żółtek i soli. Podawany jest do każdego dania za darmo, bez względu na to, czy go zamówisz czy nie. Bowiem jordański Shrak jest podstawą każdej uczty. Jesz go samodzielnie, z pastami, przegryzając mięso, z sałatką. Jesz go dosłownie ze wszystkim. Polecamy wybrać też się do jednej z lokalnych piekarni i kupić sobie cieplutką pitę, prosto z pieca.

piekarnia-w-aqabie

Manakish – jordańska pizza

Manakish jest bardzo popularny na Bliskim Wschodzie, w tym także w Jordanii. Najłatwiej jest go dostać w lokalnych piekarniach. Ciasto przypominać może nieco pizzę, stąd sami nazywamy ją jordańską pizzą, choć de facto nie ma za wiele z pizzą wspólnego, prócz wyglądu na pierwszy rzut oka. Manakish to ciasto wypiekane w piecu, pokryte lokalnym serem lub mieszanką przypraw za’atar. W skład tej mieszanki wchodzi głównie tymianek, ale także sezam i inne przyprawy. Niezwykle aromatyczne danie i świetne jako przekąska czy śniadanie. W Aqabie jadaliśmy często na śniadanie, gdzie w lokalnej piekarni wypiekano Manakish przy nas, jedliśmy więc jeszcze na ciepło.

jordanska-pizza

Dania Główne – Mięsa w Jordanii

Ale kuchnia jordańska to przecież nie tylko przystawki i przekąski! Warto także spróbować dań głównych, w tym przede wszystkim lokalnych mięs. Choć my osobiście rzadko z nich korzystamy, będąc sytym już po przystawkach. Jeśli więc będziesz chciał spróbować lokalnych mięs, nie zamawiaj za wiele przystawek, albo zamów danie główne dopiero pod koniec swoich Mezze. Później może być ciężko zmieścić takie wielkie danie.

kuchnia-jordanska-miesa

Shawarma

Jedno z najpopularniejszych dań mięsnych w państwach arabskich, w tym także w Jordanii. Shawarma serwowana jest głównie z jagnięciną lub kurczakiem. Jest to mięso podawane w picie i pokrojone na paski lub trójkąty. Do tego bardzo często podawane są frytki i lokalne sosy. W wielu miejscach Shawarma traktowana jest jako fast food, ale także jako danie główne w restauracjach.

Ara’yes

Jedno z najlepszych, ale też największych dań mięsnych w Jordanii. Ara’yes jest to grillowane mięso, głównie jagnięcina, niezwykle chrupiąca i soczysta. Serwowana jest najczęściej na picie, a także przykrywana kolejną wartwą pity, która przyjemnie trzyma temperaturę mięsa. Bardzo często podawana z grillowanymi warzywami – pomidorami, cebulą, papryką.

Shish kebab

Popularne na Bliskim Wschodzie, nie mogło ich zabraknąć także w Jordanii. Shish Kebab najczęsciej robione są z mielonej jagnięciny, zmiksowanej z przyprawami i natką pietruszki, dalej zaś grillowane, najczęściej nad węglem. Fantastyczne danie dla każdego fana mięsa.

jordania-shish-kebab

Kofta bi Tahini

Jedno z naszych ulubionych dań głównych. Niesamowicie aromatyczne danie, które koniecznie musisz spróbować w Jordanii! Jest to mielone mięso z natką pietruszki, bardzo często uformowane w małe pulpeciki, które zostają na dnie naczynia glinianego. Przykryte są plasterkami ziemniaków, polane gęstym sosem tahini i razem zapiekane. Fantastyczne danie!

kofta-jordania

Mansaf

Jedno z najpopularniejszych dań głównych w Jordanii. Mansaf to jagnięcina gotowana w lekko sfermentowanym jogurcie. Podawana jest najczęściej z ryżem, ale zdarza się także po prostu z pitą. O ile to, z czym Mansaf jest serwowany, może się różnić w zależności od miejsca, tak jagnięcina i jogurt pozostają nienaruszalnym składnikiem.

Desery jordańskie

Kuchnia jordańska to nie tylko dania słone. Czym byłaby bowiem uczta i podróż do nowego kraju, bez spróbowania lokalnych słodkości? Przedstawiamy Wam 2 najlepsze i najsłynniejsze desery w Jordanii!

Knafeh

Najlepszy deser na świecie! Knafeh to jordański przysmak, zrobiony z kremowego serka i różanych aromatów. Jest on panierowany, smażony, polewany miodem i bardzo często sypany pokrojonymi pistacjami. Pamiętaj, że serwuje się go na ciepło! Niebo w gębie! Możesz go dostać w większości cukierni, ale najlepiej wybrać lokalne stalle uliczne, gdzie jest dużo tańszy niż w cukierni.

jordania-desery-knafeh

Baklava

Baklava jest jednym z najważniejszych deserów w Jordanii. Chrupiące ciasto najczęściej serwowane z orzechami, pistacjami i mocno polane miodem. Zwróć uwagę, że desery te są bardzo słodkie i syte. Baklavę dostaniesz w każdej cukierni, ulicznych stallach ze słodkościami, kupujesz ją na wagę. Kupując desery w Jordanii, Jordańczycy dadzą Ci spróbować kilku różnych baklav, zanim zdecydujesz się, którą z nich chcesz kupić.

Orzechy

Może orzechy nie do końca są typowym deserem, ale musisz wiedzieć, że Jordania słynie z najróżniejszych orzechów! Pistacje, orzechy nerkowca, migdały, przyprawiane, prażone, wszystko, co możesz wyśnić. Pamiętaj jednak, by zrobić sobie zapasy orzechów w Aqabie. Możesz kupić na wagę, a w Aqabie, z racji strefy ekonomicznej, jest dużo taniej. W Ammanie takie same orzechy kosztują dużo więcej.

orzechy-w-jordanii

Napoje

Zdecydowanie najpopularniejszymi napojami w Jordanii są herbata i kawa! Do każdego posiłku, na każdym przystanku i to właśnie te napoje będziesz pić najczęściej w Jordanii, o każdej porze dnia i nocy. Zobaczysz z resztą zwiedzając Jordanię, że Jordańczycy przesiadują głównie przy herbacie i kawie, z papierosem w ręku. Bez tego nie obejdzie się żadna dyskusja. Ale… to nie jest zwykła herbata i kawa! Przekonaj się, czym różnią się od tych serwowanych w Polsce!

Herbata z miętą

Herbata jest jednym z najważniejszych napojów w Jordanii i na całym Bliskim Wschodzie. Ale nie jest to herbata rozumiana w polskim znaczeniu – w filiżance, z cytryną. Jordańska herbata jest serwowana w szklankach i z bardzo dużą ilością cukru. Do tego najczęściej dodawane są listki świeżej mięty. Szczerze – nie wyobrażamy sobie żadnej podróży do Jordanii, bez ciągłego picia takiej herbaty. I nawet w upale smakuje wspaniale!

kuchnia-jordanska-herbata

Kawa z kardamonem

Zwiedzając Jordanię, na każdym kroku będziesz czuć charakterystyczny aromat kardamonu. Jest to nic innego niż bardzo popularna w Jordanii kawa z kardamonem! Jej smak jest bardzo korzenny i aromatyczny i nie każdemu się on podoba. Ale spróbować musisz przynajmniej raz. Gotowana jest w tygielku, na rozgrzanym piasku. I jest bardzo mocna! Przed podaniem, Jordańczyk zapyta Cię, czy chcesz słodzoną czy gorzką. Postawi Cię na nogi w kilka minut, a ten aromat zapamiętasz na długo!

Podróż do Jordanii – gdzie jeść w Jordanii?

To, gdzie będziesz jadł w Jordanii i ile za to zapłacisz zależy od Ciebie. Jeśli bowiem wybierać będziesz jedynie typowo turystyczne miejsca, zapomnij o niskich cenach i najbardziej autentycznych daniach. Poniżej znajdziesz kilka miejsc, w których jadaliśmy i możemy je śmiało polecić. Nie wypisujemy tych, które nie czujemy, że możemy je w 100% polecić. Jeśli będziesz w którymś z tych miast, nie zapomnij zjeść swojego posiłku w którymś z miejsc z poniższej listy – nie pożałujesz!

  1. Hashem Restaurant – Amman – na śniadanie, obiad czy kolację!
  2. Habibah – Amman – świetny knafeh, uważaj, może być kolejka, ale warto!
  3. Al Mohandes Cafeteria – Aqaba – świetne i bardzo tanie na śniadanie i kolację
  4. Hashem Son’s – Aqaba – nieco droższe, ale fenomenalne jedzenie
  5. Al-Mandi Kitchen&Restaurant – Madaba – doskonale mięsa
  6. Bukhara Restaurant – Wadi Musa – bardzo dobre zestawy – ceny do negocjacji

jordania-kuchnia-jordanska

Jordania a jedzenie w czasie Ramadanu

Pamiętaj, by zwrócić uwagę na to, kiedy wybierasz się do Jordanii. Bowiem przyjeżdżając tutaj w czasie Ramadanu, Twoje możliwości jeśli chodzi o jedzenie, będą nieco ograniczone. Co roku Ramadan wypada w zupełnie innym czasie, warto więc to sprawdzić. Jest to zawsze dziewiąty miesiąc islamskiego kalendarza.

W czasie Ramadanu, posiłki można spożywać jedynie po zachodzie słońca, w ciągu dnia trzymając post. O ile możliwe, że nie jesteś wyznawcą islamu, tak przyjeżdżając do kraju islamskiego, pamiętaj by podporządkować się obowiązującym zasadom. Turysta czy też nie, nie powinieneś jeść w ciągu dnia, gdy większość Jordańczyków cały dzień pości. Jeśli zaś musisz, zaopatrz się w jedzenie wieczorem tak, byś miał na następny dzień na śniadanie czy też przekąski w ciągu dnia. Pamiętaj jednak, by powstrzymać się od jedzenia w otwartej przestrzeni, wśród poszczących Jordańczyków. Zrób to w hotelowym pokoju, w samochodzie lub tam, gdzie nie ma nikogo innego w Twoim pobliżu. Jesteś tutaj gościem i należy uszanować zasady.

orzechy-w-jordanii

Pamiętaj także, że w ciągu dnia ciężko Ci będzie dostać jedzenie. Piekarnie są zamknięte, to samo tyczy się ulicznych stalli i restauracji. Prócz tych typowo turystycznych, które bywają otwarte. Dlatego musisz pamiętać, by zaopatrzyć się w jedzenie i wodę po zachodzie słońca i zabezpieczyć się na następny dzień. Wieczorem zaś, w czasie Ramadanu zaczyna się wielka rodzinna uczta. Całe rodziny wychodzą w miasto zjeść razem uroczysty posiłek, otwierają się restauracje, na ulice wraca życie.

Kuchnia jordańska – Czy wegetarianin będzie miał co zjeść w Jordanii?

Jordania jest tak naprawdę rajem dla wegetarian! My, choć nie jesteśmy wegetarianami, w Jordanii najczęściej jemy właśnie dania wegetariańskie. Tutejsza kuchnia głównie kręci się wokół ciecierzycy, warzyw i różnych past. Więc wybór dla wegetarian jest ogromny! W zasadzie w każdym jednym miejscu można dostać dania wegetariańskie. Jadąc więc do Jordanii i lubując się w daniach wegetariańskich, nie będziesz miał żadnych problemów. Choć dania główne kręcą się wokół mięsa, tak jadąc do Jordanii, kuchnia jordańska słynie z mezze, czyli lokalnych przystawek. Tak na ciepło, jak i na zimno. Większość z nich jest właśnie wegetariańska, a po ich zjedzeniu, nie będziesz w stanie się ruszyć!

dania-wegetarianskie-jordania

Kuchnia jordańska – subiektywne odczucia i ceny

Jako że jesteśmy wielkimi fanami próbowania lokalnych smaków, jedzenie w Jordanii było jednym z głównych elementów naszych podróży, tuż obok zwiedzania. Ciężko jest poznać kraj w sposób kompletny, bez poznania jego aromatów. A te w Jordanii są niebem dla kubków smakowych. Zabawne, że dotąd nie spotkaliśmy się z jednym daniem w Jordanii, które nie przypadło nam do gustu.

Jeśli chcesz zjeść tanio i jak najbardziej autentycznie, omijaj restauracje typowo turystyczne. Te są zdecydowanie droższe, a jedzenie bywa modyfikowane tak, by bardziej pasowało obcokrajowcom. Wybieraj małe knajpki, bez przytłaczającego wystroju, takie, gdzie zobaczysz jak najwięcej tubylców. Tam wiesz, że zjesz autentyczne jordańskie jedzenie, a do tego nie zapłacisz tak wiele. Prawda jest taka, że w takich lokalnych miejscach, jedzenie kosztuje grosze. Dla przykładu, w restauracji ulicznej Hashem w Ammanie, nigdy nie zapłaciliśmy więcej niż 6 JOD za kolację dla dwóch osób, wraz z napojami. W turystycznej knajpce, zapłacisz dużo więcej. A kuchnia jordańska, taka prawdziwa, wcale nie należy do drogich! To od Ciebie zależy, gdzie będziesz się stołować.

co-warto-zjesc-w-jordanii

Nam kuchnia jordańska bardzo przypadła do gustu. Idealna mieszanka aromatów, smaków, dań wegetariańskich z daniami mięsnymi. A do tego herbata z miętą i pyszne desery. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie! Więc nie bój się eksperymentować, próbować dań, o których nigdy nie słyszałeś. W Jordanii nie pożałujesz.

Zobacz nasz vlog!

WYBIERASZ SIĘ W PODRÓŻ?

24 myśli na temat “Kuchnia jordańska – co i gdzie warto zjeść w Jordanii?

  1. Strasznie przez Was zgłodniałam!!! Aż mam ochotę jechać do Jordanii tylko w celach kulinarnych! Chociaż będzie pewnie szybciej, jak sama sobie coś ugotuję… Swoją drogą, tabbouleh mogłabym jeść w każdych ilościach, na śniadanie, obiad i kolację.

    1. Wcale się nie dziwimy, kuchnia jordańska jest genialna! Sami byśmy mogli się pakować jeszcze dziś, żeby polecieć i na wieczór być tam na kolacji! 🙂 A Tabbouleh jest genialny – lekki, aromatyczny, idealny o każdej porze dnia i nocy! 🙂

    1. Uprzedzaliśmy już na początku, że ten post może wywołać niekontrolowany apetyt! Nie da się na to patrzeć i nie zgłodnieć! 🙂 Sami byliśmy głodni pracując nad tym postem 🙂

  2. Uwielbiam tą kuchnię. Mogłabym ją jeść ciągle. Jordania to jedno z moich podróżniczych, jeszcze nie spełnionych marzeń. I na pewno jednym z głównych punktów będzie jedzenie, jedzenie i jedzenie! Piękne zdjęcia 🙂

    1. Jak już odwiedzisz Jordanię i zasiądziesz tam do uczty – nie będziesz mogła przestać jeść! Wszystko jest pyszne i bardzo aromatyczne! 🙂 Dziękujemy!

  3. Jak najbardziej zgadzam się z poglądem, że aby poznać prawdziwą miejscową kuchnie idzie się tam, gdzie jedzą lokalesi, a nie turyści. Jestem umiarkowaną fanką mięsa (choć trochę go jem), ale nie widzę problemu, bo już od samego patrzenia na zdjęcia i czytania o Mezze czułam sytość. Sama podaję falafel na obiad i naprawdę się nim najadam! 😉 Tylko to tabbouleh mnie zbiło z tropu, bo byłam pewna, że to zawsze z bulgurem (za którym średnio przepadam, choć czasem zjem), a tu proszę! 🙂

    1. A widzisz, coś Cię zaskoczyło i może nawet przekonało! 🙂 Kuchnia Bliskiego Wschodu pełna jest aromatów i bardzo syta, więc już same Mezze potrafią nasycić! I wcale nie trzeba jadać mięsa w Jordanii, by chodzić nasyconym 🙂

  4. Wszystko, co na stole zjedliście?
    Szok 🙂
    U nas też kuchnia danego kraju, czy regionu jest jedną z najważniejszych części podróży.
    Pysznie, smacznie, aromatycznie, kolorowo. Oprzeć się nie można.
    Troszkę przypomina mi irańskie dania.
    Jak pojedziemy do Jordanii, to już wiemy, co koniecznie zjeść.
    Pięknie to pokazaliście.
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

    1. No jasne, że wszystko! Co prawda ledwo się po tym ruszaliśmy, ale warto było! Bo wszystko było przepyszne. Jak to z resztą bywa z kuchnią Bliskiego Wschodu.
      Ciekawi jesteśmy kuchni irańskiej, ale podejrzewamy, że niektóre dania się powtarzają 🙂
      Ściskamy!

    1. Taaak, ten post jest dość ryzykowny, jeśli nie czyta się go z pełnym brzuchem 🙂 jordańska kuchnia jest niezwykle aromatyczna! Jesteśmy pewni, że odnalazłabyś się tam 🙂

    1. taaak, to prawda, wiele spotkaliśmy też w Libanie. Z resztą kuchnia libańska jest genialna! 🙂 Ale jak polecisz do Jordanii, to też nie będziesz mógł odejść od stołu 🙂

  5. Ale się objadacie , u nas bardziej skromnie było . Przyznam, że kuchnia jordańska ani mnie zachwyciła , ani rozczarowała . Rozczarowała mnie tylko ceny – zwłaszcza w tych rejonach bardziej uczęszczanych były raczej kosmiczne .

    1. Bardzo wiele zależy od tego, gdzie się je 🙂 My staraliśmy się unikać turystycznych restauracji, bo te widzieliśmy, że są bardzo drogie. Wybieraliśmy lokalne, gdzie jadali lokalni i nie widać było turystów. I dzięki temu jedliśmy bardzo tanio 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.