Czym byłaby podróż bez próbowania lokalnej kuchni? Każdy kraj ma swoje własne smaki, które świadczą o lokalnych tradycjach. Ich poznanie pozwoli Ci lepiej poznać kraj, a także jego mieszkańców. Nie inaczej jest na Cyprze! Kuchnia cypryjska jest pełna aromatów i wspaniałych smaków, których nie da się zapomnieć. Będąc na Cyprze zachęcamy do odwiedzania lokalnych tawern, gdzie nie tylko możesz lepiej poznać cypryjskie smaki, ale także obcować z tubylcami. Unikaj turystycznych restauracji, którym nieco brakuje autentyczności. Idź tam, gdzie widzisz lokalsów! Takie miejsca są zdecydowanie najlepsze!
Cypr to piękny kraj, choć niestety podzielony. Znajdziesz na tej wyspie tak naprawdę 2 państwa – Cypr – państwo członkowskie Unii Europejskiej, ale także Turecką Republikę Cypru Północnego, potocznie nazywany Cypr Północny. Jest to państwo nieuznawane na arenie międzynarodowej – uznaje je wyłącznie Turcja. Zachęcamy do poczytania więcej na ten temat w naszym osobnym wpisie o Cyprze Północnym, a także o tym, jak się dostać do Cypru Północnego. Jeśli zaś planujesz zwiedzanie Cypru (państwo Cypr) zobacz nasz przewodnikowy wpis – Zwiedzanie Cypru – co zobaczyć na Cyprze w 3 dni? Skomplikowana sytuacja na wyspie istnieje od lat, choć we współczesnym świecie bardzo mało się o tym mówi. Przejdźmy jednak do przyjemności – do kuchni cypryjskiej! Coś i dla ducha i dla ciała!
Zobacz nasze interaktywne przewodniki po Malcie
Kuchnia cypryjska – co zjeść na Cyprze?
Cypryjskie jedzenie… czym byłoby zwiedzanie Cypru bez lokalnych specjałów? Kuchnia cypryjska jest ściśle związana z kuchnią grecką, dlatego też znajdziesz tutaj wiele dań podobnych do tych, które możesz zjeść także w Grecji. Tutejsze aromaty są wyjątkowe, a Cypryjczycy wiedzą jak gotować i jak biesiadować wieczorami, by kolacja była czymś więcej niż tylko kolacją. To celebrowanie nad talerzem pełnym wspaniałych przysmaków i aromatów. Pamiętaj jednak, że dania na Cyprze są duże, jeśli więc nie chcesz się przejadać, zamawiaj z rozwagą. Z naszej strony proponujemy, byś najpierw zamówił przystawki, a dopiero później zamówił dania główne. Nawet przystawki na Cyprze są spore i niekiedy człowiek nie ma po nich już miejsca na nic innego! Przekonaj się, co warto zjeść na Cyprze!
Souvlaki/Sheftalia – co zjeść na Cyprze?
Souvlaki i Sheftalia to tak naprawdę to samo danie, z tym że druga nazwa jest popularniejsza na Cyprze, podczas gdy Souvlaki są używane najczęściej w Grecji. Są to kawałki mięsa – najczęściej kurczaka lub wieprzowiny, nabite na szpikulec i pieczone na ruszcie. Serwuje się je różnie – czasem po prostu na talerzu w towarzystwie warzyw lub ziemniaków/frytek, albo w picie jako przekąska z warzywami i sosem. W tej drugiej wersji można powiedzieć, że jest to dla niektórych taki typ lokalnego fast-food. W rzeczywistości są tutaj wyłącznie naturalne, nie-przetworzone składniki, więc ciężko tutaj mówić o fast-foodzie. Souvlaki możesz dostać w każdej tawernie na Cyprze, popularne są także budki serwujące wyłącznie souvlaki. Dobry pomysł na szybkie danie pomiędzy kolejnymi atrakcjami w czasie zwiedzania.
Halloumi – cypryjski ser
Kuchnia cypryjska halloumi stoi, bez chwili zawahania! Wytwarza się go według tradycyjnej receptury jeszcze od czasów Bizancjum i po dziś dzień pozostaje jednym z najpopularniejszych przysmaków na Cyprze. Halloumi wytwarzany jest z niepasteryzowanego mleka owczego i koziego (niekiedy dodaje się mleko krowie) i zachwyca swoim smakiem. Najczęściej na Cyprze podawany jest jako przystawka w formie grillowanej i smakuje wyśmienicie. Często dodawany jest także do sałatek. Porcja grillowanego halloumi kosztuje kilka euro – uwaga, bardzo syte!
Ser feta – kuchnia cypryjska
O ile Halloumi wywodzi się właśnie z Cypru, tak feta jest zdecydowanie grecka. Często porównuje się te dwa sery i trwa dyskurs, który z serów jest lepszy. Jednak są one tak bardzo inne, że naszym zdaniem nie ma sensu ich porównywać. Feta jest bardziej delikatna, krucha. Być może nie powinna się tutaj znaleźć we wpisie o kuchni cypryjskiej, jednak na przestrzeni lat stała się tak popularna na Cyprze, że nie sposób jej nie wspomnieć. Choć oczywiście na pierwszym miejscu na Cyprze zawsze będzie halloumi. Feta jest to mieszanka mleka koziego i owczego, nie ma nic wspólnego z mlekiem krowim. Zanim feta trafi na stoły, musi przejść okres minimum trzymiesięcznego dojrzewania. Feta jest świetna jako przystawka z oliwą i posypana ziołami, lub jako dodatek do sałatek.
Cypriot Village Salad – kuchnia cypryjska
Znana nam w Polsce jako sałatka grecka, rzadko kiedy w menu na Cyprze czy Grecji znajdziesz nazwę “sałatka grecka”. Zdecydowanie jedna z najlepszych sałatek na świecie, cudowna w swojej prostocie. I nigdzie na świecie nie smakuje tak dobrze, jak w Grecji i na Cyprze. Sałatka grecka składa się z dużego kawałka sera feta – serwowany właśnie w kawałku, pokrojonych pomidorów, ogórka zielonego, cebuli, oliwek i dużej ilości oliwy z oliwek. Dojrzewające w słońcu warzywa, oliwa i ser feta to idealne połączenie i świetny przysmak, szczególnie na lunch w upalny dzień. Za sałatkę zapłacisz od 3,50 do 6 euro w bardziej turystycznych restauracjach.
Sos tzatziki – co zjeść na Cyprze?
Zdecydowanie najpopularniejszy sos na Cyprze i w Grecji i zdecydowanie nasz ulubiony. Nie ma dla nas posiłku w Grecji ani na Cyprze bez zamówienia sosu tzatziki. Jest to świetny sos na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem startego ogórka zielonego, czosnku, z dodatkiem oliwy z oliwek. Niekiedy dodaje się także posiekane liście mięty. Wspaniały dodatek do mięs, ale także jako zwykła przekąska z chlebem pita. Za sos tzatziki zapłacisz od dwóch do 5 euro.
Oliwa i oliwki na Cyprze – kuchnia cypryjska
Jadąc przez Cypr zobaczysz mnóstwo drzew oliwkowych, w końcu Cypr i Grecja oliwkami i oliwą stoją. Tutejsza oliwa jest doskonała i jej kupienie jest dobrym pomysłem na lokalną pamiątkę z Cypru. Oliwki serwuje się na różne sposoby – faszerowane lub nie, w różnych zalewach z przyprawami. Są świetną przekąską do wina, ale także dodatkiem do różnego rodzaju dań. Na pewno podczas Twojej wizyty na Cyprze wiele razy spróbujesz tak tutejszych oliwek, jak i doskonałej oliwy z oliwek. Osobiście zawsze z Grecji czy Cypru wracamy z buteleczką tutejszej oliwy z oliwek. Można je kupić także na lotnisku.
Mezze – przystawki cypryjskie
Mezze to tzw. przystawki. Są one popularne np. w Libanie czy w tureckiej części Cypru, ale także tutaj spotkasz się z takimi ofertami! Są też popularne w Grecji i są świetnym rozwiązaniem, by spróbować kilka różnych dań. Możesz wybrać kilka pozycji w menu z Mezze i zapłacić za każdą z osobna. Niekiedy jest także inna opcja – płacisz określoną cenę za osobę, wybierasz menu mięsne lub wegetariańskie i dostajesz całą masę malutkich porcji przeróżnych lokalnych dań. Dzięki temu możesz spróbować wielu lokalnych specjałów. Ale! Nie zamawiaj wtedy nic poza mezze! Uwierz, nie będziesz w stanie więcej zjeść! Fantastyczny sposób, by w jeden wieczór spróbować to, co Cypr ma najlepszego w swojej kuchni!
Stifado – kuchnia cypryjska
Danie, które równie popularne jest w Grecji kontynentalnej, na Cyprze jest jednym z najważniejszych dań. Stifado to swego rodzaju gulasz z wołowiny lub królika. Do tego dodaje się cebulę, wino, pomidory, miks przypraw, które najbardziej kojarzyć się będą ze świętami – m.in. cynamon, niekiedy goździki. Niezwykle aromatyczne danie, które warto na Cyprze spróbować! Stifado często podawany jest z chlebem pita, do zagryzienia. Pyszne danie, szczególnie wieczorem, gdy temperatury już spadają.
Koupepia – cypryjskie “gołąbki”
W Grecji danie to nazywane jest dolmades, więc możliwe, że już próbowałeś tego dania, cypryjskie to Koupepia. Z wyglądu mogą przypominać nieco polskie gołąbki, choć w smaku znacznie się od nich różnią. Koupepia to zawijańce z liści winogron – stąd ich charakterystyczny, ciemny kolor. W środku znajdziesz ryż, mięso mielone, pomidory, oliwę z oliwek, przyprawy, a także cebulę. Często podawane są jako przystawka, możesz je także zamówić jako osobne danie. Niekiedy gotowane są w sosie pomidorowym, choć najczęściej podawane są bez sosu, polane oliwą z oliwek. Porcja koupepia w restauracji kosztuje na Cyprze kilka euro. Uwaga, są dość syte!
Musaka – co zjeść na Cyprze
Jak wiele dań na Cyprze, tak i Musaka popularna jest i na Cyprze i w Grecji. Świetne i bardzo syte danie na bazie bakłażana. Niektórzy nazywają ją grecką lasagne, gdyż zamiast włoskiego makaronu daje się tutaj właśnie plastry bakłażana, niekiedy także cukinii lub ziemniaka. Sos jest jednak nieco inny, gdyż do pomidorów dodaje się czerwone wino i cynamon. Fantastyczne połączenie aromatów. Całość zapiekana jest pod sosem beszamelowym. Niebo w gębie, ale uważaj, bo porcje są zazwyczaj duże, a danie samo w sobie syte. Jeśli więc zamawiasz musakę, raczej wstrzymaj się z dużą ilością przystawek!
Ryby i owoce morza – kuchnia cypryjska
Nie ma co się dziwić, że dużą częścią diety na Cyprze są ryby i owoce morza. Ostatecznie dostęp do zasobów Morza Śródziemnego jest tutaj nieograniczony. Tak też możesz mieć pewność, że ryby czy owoce morza, które tutaj spróbujesz, będą po prostu świeże. Pamiętaj jednak, by w restauracji zawsze zapytać, przed zamówieniem ryby, czy właśnie jest sezon na daną rybę. Wtedy będziesz mieć pewność, że przypadkiem nie trafi Ci się ryba mrożona. Najpopularniejsze na Cyprze są dorady, warto także spróbować kalmarów, ośmiornicy czy małży.
Lokalne wino
To, co uwielbiamy w Grecji i na Cyprze to możliwość próbowania lokalnych win. I fakt, że nie muszą one być winami butelkowanymi, z korkiem, by były wyśmienite. Grecy i Cypryjczycy zdecydowanie wiedzą jak robić wino i to czuć w aromacie tutejszego wina. Tak też zawsze w greckich i cypryjskich tawernach masz szansę zamówienia karafek lokalnego wina za kilka euro i w zasadzie nigdy nas ono jeszcze nie zawiodło. Dostępne są w różnych rozmiarach – 0,25, 0,5 i 1L, a różnice w cenach są minimalne. Lokalne wino idealnie współgra z kuchnią cypryjską i tutejszymi daniami. Zapomnij o winach butelkowych na Cyprze, te lokalne są wyśmienite.
Gdzie warto zjeść na Cyprze? Polecane lokalne tawerny
W każdej podróży staramy się unikać miejsc turystycznych, w których dania i menu są układane pod zagranicznych turystów. Tam też ciężko spotkać tubylców, którzy wolą swoje autentyczne tawerny, gdzie znajdą domowe, wyśmienite dania bez całej turystycznej otoczki. Do tego i ceny są w takich miejscach niższe. Dlatego my często w miejscach, w których śpimy, pytamy o takie lokalne miejsca, do których sami właściciele jako tubylcy chodzą. A jeśli nie uda nam się dostać rekomendacji, szukamy sami lokalnych smaków. Nie ma dla nas bowiem podróży bez próbowania lokalnych smaków w najbardziej autentycznych miejscach. Z naszej strony możemy polecić Ci kilka świetnych miejsc, w których mieliśmy okazję na Cyprze zjeść i było naprawdę wyśmienicie i bardzo lokalnie!
- W Paphos z całego serca polecamy genialną tawernę Hondros, w której próbowaliśmy mezze – wybraliśmy mezze mięsne (dostępne także wegetariańskie). Płaciliśmy tam 18 euro od osoby za stół pełen lokalnych przysmaków. Nie zamawiaj nic poza mezze, bo jest tutaj w ramach mezze tyle dań, że nie mogliśmy tego przejeść.
- Jeśli będziesz w Ayia Napa – spróbuj kolacji w lokalnym Hungry Horse – świetne grillowane mięsa, mają także w ofercie mezze.
- W Lofou koniecznie zasiądź chociaż na kawę w jednej z lokalnych tawern, a jeśli się skusisz także na posiłek – nie pożałujesz! W każdej z nich jedzenie wygląda bardzo smakowicie!
- Zaś w Larnace polecamy zjeść w w To Edesma Tou Paradisou! Nie pożałujesz! Malutkie, ukryte przed turystami miejsce z fantastyczną kuchnią i świetną atmosferą.
Ruszaj w drogę próbować smaki Cypru! I pamiętaj, że na naszym blogu czeka na Ciebie przewodnik po Cyprze, który pomoże Ci zorganizować Twoją własną podróż na Cypr – Zwiedzanie Cypru – co zobaczyć na Cyprze w 3 dni. Pięknej podróży!
WYBIERASZ SIĘ W PODRÓŻ?
- Szukasz inspiracji podróżniczych? Zobacz inne nasze posty! Jeśli wybierasz się na Cypr Północny, zobacz posty o Cyprze Północnym czyli Tureckiej Republice Cypru Północnego!
- Zobacz nasze filmy na Youtube – nie zapomnij zasubskrybować nasz kanał na Youtube, byś dostał powiadomienie o nowym vlogu!
- Masz pytania? Wątpliwości? Napisz do nas – rudeiczarne@gmail.com i pytaj śmiało! Chętnie pomożemy! ?
- A może masz ochotę zostawić tu po sobie ślad? Będzie nam bardzo miło, jeśli zechcesz zostawić komentarz pod tym postem! Dzięki temu wiemy, że to, co tutaj piszemy, jest przez Was czytane i że to ma sens ?
- Zaglądnij do nas też w social mediach! Tutaj znajdziesz nas na Instagramie, Facebooku i Youtubie!
10 komentarzy
Jest ser halloumi, jest dobrze 😀
Halloumi najlepszy! Też jesteśmy fanami 🙂
Miałem okazję próbować paru rzeczy na Cyprze. Bardzo lubię ser Halloumi, szczególnie grillowany 🙂
Jest przepyszny! Jak z resztą cała kuchnia cypryjska 🙂
Świetny przewodnik po cypryjskiej kuchni! Mogę jechać tam bez obaw 🙂
Jaki smakowity wpis! Mam nadzieję z kiedyś sama potestuje, bo Cypr mam na liście od dawna 🙂
Na Cyprze byłam, ale co ja tam jadłam? Nie pamiętam. A co mogę zjeść? To już mam w Waszym wpisie. Kulinarnie Cypr do powtórzenia;)
Wyglądają obłędnie te potrawy 😉
Zrobiliście mi smaka! A moja kolacja jeszcze w piekarniku. 🙂
No to smacznego! 🙂 Może następnym razem coś cypryjskiego na kolację? 🙂